Ofte stilte spørsmål (FAQ):

FAQ: Praktisk informasjon

Hva kan Christine hjelpe med?

Jeg ønsker hjelpe deg som sliter med utbrenthet, angst, depresjon, stress, kroppslige plager, andre lettere psykiske plager, livskriser og livsbelastninger og andre helseplager uavhengig av diagnoser; som for eksempel utmattelse, tankespinn, hjernetåke, smerter, muskelspenninger, søvnvansker, osv.

Jeg ønsker også å hjelpe deg som er langvarig sykemeldt, mottar AAP eller uføretrygd med å "navigere i NAV-systemet" .

Hvordan jobber Christine? 

Jeg jobber helhetlig og ønsker bruke god tid på å bli kjent med deg, forstå dine behov og hva du trenger hjelp til.

Jeg har egenerfaring med utbrenthet, angst og depresjon og vil dele mine beste tips og triks med deg, men det er viktig å være klar over at vi alle er forskjellige og har unike behov.

Jeg er spesielt opptatt av å jobbe med evnen til å kjenne etter i kroppen (interosepsjon) for at vi selv skal kunne klare lytte til vår egen kropp for å ta gode valg for oss selv. Når vi er under langvarig stress "havner vi fort i hodet og mister kontakten med vår egen kropp", da er det ikke så lett å lytte til kroppen.

Noe av det viktigste for meg er å ha GOD TID til deg og at du skal føle deg TRYGG slik at vi sammen kan få til en endring. Endringsprosesser tar lang tid. Vi kan ikke skyndte oss friske fra utbrenthet og langvarig overbelastning.

Jeg vil fokusere på å hjelpe deg til selvhjelp. 

Hva består en konsultasjon av?

Klinisk undersøkelse utifra ditt problem.

Støttesamtale. Jeg kan være en støtte for deg på veien i din prosess.

Teknikker for å arbeide med nervesystemet, for eksempel berøring, pusteøvelser, meditasjon, bevegelse.

Konkrete råd, tips og veiledning av øvelser for å bygge varig helse og mestring.

Hvem kan komme på konsultasjon?

Alle som vil kan komme til meg. Jeg kan ta i mot barn, ungdom og voksne.

Trenger jeg henvisning?

Nei, du trenger ikke henvisning. 

Ta kontakt selv gjennom nettsiden eller send meg en mail. Husk å ikke skrive personsensitive opplysninger på mail. 

Hva med journal og taushetsplikt?

Som lege og helsepersonell har jeg selvfølgelig taushetsplikt og du kan føle deg trygg på dette hos meg.

Jeg skriver journalnotat etter konsultasjonene og dette blir lagret trygt. 

Hvorfor tar du ikke blodprøver?

Jeg har ikke et laboratorium på mitt kontor. Jeg trenger ofte ikke blodprøver for å kunne hjelpe deg med mestringsmedisin. Det er fint at din fastlege som kjenner deg godt fra før vurderer indikasjon og tolker dine blodprøver. 

Skriver du ut resepter?

Selv om jeg er lege skriver jeg ikke ut resepter på mitt kontor. Jeg ønsker å hjelpe deg med gode verktøy uten bivirkninger for å bygge varig og god helse. 

Hva med sykemelding? 

Jeg skriver ikke ut sykemelding, men jeg kan gjerne samarbeide med din fastlege dersom du ønsker dette. Noen ganger trenger vi sykemelding for å bli friske og jeg synes det er best at din fastlege som kjenner deg over tid skriver sykemeldinger fordi det kan bli behov for langvarig oppfølging. Jeg kan være en støtte for deg som er sykemeldt eller som mottar andre stønader fra NAV. 

Hvordan er betalingen?

Jeg driver en helprivat praksis og mottar derfor ikke refusjoner fra HELFO. Det vil si at du som pasient/kunde betaler hele beløpet selv. Mine timer er på minst 45 minutter fordi jeg vil ha god tid til deg. Se priser for oversikt.

Jeg kan ta betaling med kort på kontoret. 

FAQ: Faglig innhold

Hva er mestringsmedisin?  

Audun Myskja driver studiet i enhetsterapi og mestringsmedisin. Han definerer faget mestringsmedisin ut i fra ni søyler:

1 Stressregulering : PÅ- og AV-systemet

2 Aktivitet og trening

3 Søvn og hvile

4 Næring og ernæring

5 Pusten: En nøkkel til mestring

6 Psykisk helse: Tanker og følelser

7 Kommunikasjon og relasjoner

8 Varige verdier

9 Det ukjente

Hva er utbrenthet?

Utbrenthet er per i dag ikke en egen diagnose, men blir beskrevet som et yrkesfenomen i det nye diagnosesystemet i ICD-11.

WHO definerer utbrenthet som:

"Utbrenthet er et syndrom som et resultat av kronisk stress på arbeidsplassen som ikke har vært vellykket håndtert.

Det er karakterisert av tre dimensjoner:

  1. Følelse av energimangel eller utmattelse;
  2. Økt mental avstand fra jobben, følelsesmessig distansering eller kynisme knyttet til jobben
  3. Lav grad av selvopplevd jobbytelse (effektivitet)

I følge WHO: "Utbrenthet refererer spesifikt til å være knyttet til arbeid som er yrkesfenomen og skal ikke brukes til å beskrive opplevelser på andre områder av livet."

Min personlige oppfatning og erfaring med utbrenthet er at det handler om den totale belastningen i menneskers liv, og at det er et kunstig skille mellom arbeidskapasitet og øvrig kapasitet for å mestre et liv. 

Hva er typiske personlighetstrekk som gir økt risiko for utbrenthet?

Noen personlighetstrekk er assosiert med økt risiko for utbrenthet. Det kan for eksempel være personer som er veldig pliktoppfyllende, lett tar ansvar, engasjert i jobben sin, har et sterkt ønske om å bidra og at andre skal være fornøyde (people pleasing), har høy arbeidskapasitet, omsorgsfulle og grundige. 

Hva er typiske mestringsstrategier som gir økt risiko for utbrenthet?

  • Ønsketenkning:

Typiske tanker som: "det ordner seg nok", "det blir nok bedre etter ferien", det blir bedre når jeg får fast stilling".

  • Selvanklagelse:

Ta på seg skyld. Tanker som "det er nok bare jeg som strever", "jeg burde være mer faglig oppdatert", "jeg burde jobbe raskere".

  • Unngåelse:

Forsøk på å unngå vanskelige tanker og følelser med for eksempel bruk av medisiner, rusmidler eller mat for å holde ut en situasjon. Ikke lytte til kroppen.

Generelt kan vi si at dette er mestringsstrategier som kan gjøre at vi "holder ut her og nå", men de er ikke så bærekraftige over tid og er assosiert med risiko for å bli utbrent.

Vitaliano. Norsk elektronisk legehåndbok (NEL)

Hva er typiske symptomer på utbrenthet?

Tretthet, kroppslig uro, depressive følelser, nedstemthet, uro, angst, søvnforstyrrelser, minne- og konsentrasjonsvansker, muskulære spenningstilstander, brystsmerter, svimmelhet, utmattelse

Hva hjelper mot utbrenthet?

Når vi har klart å bli utbrent, så er det veldig lite ting man kan GJØRE som faktisk hjelper. Det handler om å skape ro og trygghet i nervesystemet slik at kroppen kan HVILE.

UTSLITT/UTRBENT --> HVILE

Ved utbrenthet har kroppen vært i stressmodus over lang tid og vår reservekapasitet er brukt opp. Kroppen og stressystemet har vært PÅ i lang tid (gass). Det kan være vanskelig for en utbrent kropp å skru seg AV for å finne hvile (brems).

Jeg tror man må finne AV-knappen og øve opp evnen til å lytte til kroppen for å komme seg ut av utbrenthet. Kroppen og hodet trenger faktisk hvile. Når vi har funnet hvile kan vi forsiktig øke belastningen og finne en balanse mellom å være PÅ og AV. Stress er ikke farlig så lenge vi klarer skru oss av igjen.

Når man er klar for det er det mange temaer og områder man kan jobbe med for å bygge seg opp igjen og forhindre at man blir utbrent igjen, men det er så ulikt fra menneske til menneske og hvorfor vi har blitt utbrente.

Vi kan for eksempel jobbe med våre fysiske behov som sove, spise hvile, bevegelse, avspenning og det å ha et trygt hjem, samt psykologiske behov som å leve i tråd med egne verdier, å sette grenser, aksept, lystbetonte aktiviteter og positiv egentid, relasjoner, lindre og mestre psykiske helseplager.

Og husk, du er ikke lat selv om du er utbrent. Late mennesker blir ofte ikke utbrente! 

Hva er forskjell på utbrenthet og angst?

Det er veldig mye likt mellom utbrenthet og angst, og det kan være vanskelig å skille fra hverandre. Begge tilstander har høy grad av aktivering av det sympatiske nervesystemet og aktivering av kroppens stressrespons. Begge deler kan gi symptomer som for eksempel kroppslig uro, hjertebank, muskelspenninger, utmattelse, bekymringstanker, hjernetåke og tankespinn.

Fordi en fellesnevner ved både utbrenhet og angst er en høy aktivering av stressresponsen i kroppen (PÅ-systemet) er det mye av det samme som hjelper mot både angst og utbrenthet, nemlig det å skape ro og trygghet i kroppen (AV-systemet).

Som nevnt "hva er utbrenthet" over er ikke utbrenthet definert som en egen medisinsk diagnose, men det finnes flere ulike diagnoser som omfatter angstlidelser, Generalisert angslidelse (GAD), posttraumatisk stresslidelse (PTSD), Panikklidelse, Tvangslidelse (OCD) og Fobier. Disse diagnosene har egne spesifikke diagnosekriterier.

Man kan ha både utbrenthet og andre angstlidelser samtidig, og noen ganger er en "udiagnostisert angstlidelse" en medvirkende årsak til at man blir utbrent.

Utmattelse og angst går ofte "hånd i hånd". Det er ofte slikt at man får mer angstplager jo mer utmattet man er, og angst i seg selv gir utmattelse fordi det er slitsom for både hodet og kroppen å håndtere angsten. Dette kan fort bli en ond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av.

Hva er forskjell på utbrenthet og depresjon?

Akkurat som med angst er det mye overlappende symptomer og plager ved både utbrenthet og depresjon og det kan være vanskelig å skille. Ved begge tilstander kan man ha lav energi, nedstemthet, lite initiativ, mangel på glede, søvnvansker, lav selvfølelse osv. Utbrenthet er som nevnt knyttet til arbeid, men diagnosen depresjon har egne spesifikke diagnosekriterier.

Det er vanlig at man også blir deprimert når man er utbrent og man kan ha begge deler samtidig.